Valt de werkkostenregeling zwaar op de maag?

Hoe zit het ook alweer?
Zakelijke maaltijden van werknemers mag je onbelast vergoeden of verstrekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een etentje met klanten. Is een maaltijd niet zakelijk, dan is die in principe belast.

Met een klant eten.
Stel dat je werknemer met een klant gaat eten. Wat doe je dan met de maaltijd van de klant? Onder de huidige regels hoef je deze maaltijd niet mee te nemen als loon voor de werknemer. Logisch natuurlijk want je werknemer heeft er immers geen voordeel van dat je je klant trakteert op een dinertje. Dat is anders als je werknemer een etentje met jouw zakenrelatie heeft omdat het bij hen samen zo goed klikt.

Zakelijkheid aantonen? Lastig! Het is namelijk aan jou en je werknemer om aan te tonen dat een maaltijd zakelijk was. En hoe ga ja dat nu doen? Tip. Noteer op de declaratie wat de zakelijke reden was. Dat kan van alles zijn, bijv. het onderhouden van de goede contacten met je relatie, maar ook het vieren van een nieuwe opdracht. Als de partners meekomen, is het verstandig aan te geven waaróm dat zakelijk van belang is. Is de vrouw van je relatie bijv. betrokken bij diens onderneming? Dan is dat een goede zakelijke reden.