Wanneer bent u ondernemer voor de btw?

Ondernemer voor de btw
Als u een eigen bedrijf begint, moet u zich bij de Belastingdienst aanmelden. Deze instantie kijkt dan of u ondernemer bent voor de btw. De rechtsvorm van uw bedrijf - eenmanszaak, maatschap, bv of nv - maakt daarbij niets uit. Ook verenigingen of stichtingen kunnen ondernemer zijn voor de btw.

Is het antwoord positief, dan ontvangt u een btw-nummer en moet u btw gaan heffen. Voordeel is dat u dan ook voorbelasting kunt aftrekken. Ofwel: btw die u betaalt als u uitgaven doet voor uw onderneming, kunt u aftrekken van de btw die u betaalt over uw omzet. 

De voorwaarden
De Belastingdienst kijkt naar de volgende punten:

1. Oefent u zelfstandig een bedrijf of beroep uit? 
Doorslaggevend is dat u zelfstandig werkzaam bent. Als u alleen in loondienst werkt, bent u geen ondernemer. Wat niet meetelt is of u winst maakt of niet, of dat u bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven. 

2. Werkt u niet alleen in loondienst?
Als u naast uw vaste baan werkt, dan kunt u voor die werkzaamheden ondernemer zijn voor de btw.

3. Exploiteert u een vermogensbestanddeel of een recht?
Als u een vermogensbestanddeel of een recht exploiteert (bijvoorbeeld de verhuur van een pand of octrooirechten), dan kunt u als ondernemer voor de btw worden gezien.

4. Hoe regelmatig werkt u als zelfstandige? 
Als u incidenteel of alleen in besloten kring werkt, dan bent u in het algemeen voor de btw geen ondernemer. Bijvoorbeeld als u af en toe uw boot verhuurt aan vrienden of familieleden.
 
Dit artikel verscheen eerder op dezaak.nl